Frågor och svar om förnyelsen i Bagartorps låghus

2017-10-09

Sidan kommer fortlöpande att uppdateras med nytillkomna fågor

Om ombyggnads- och ändringsåtgärderna

Är det verkligen nödvändigt att utföra dessa ombyggnads- och ändingsåtgärder?
När Bagartorpsringen byggdes i början på 60-talet var det med dåtidens standard. Det ser annorlunda ut idag vad gäller tekniska och miljömässiga förutsättningar och en ombyggnad är nödvändig för husets överlevnad. Skulle en ombyggnad inte bli av kan vi ändå komma att behöva tillgång till din lägenhet för att genomföra sedvanligt underhåll.

Blir det en "lyxrenovering"?
Vi gör inte mer än det som behövs för att huset ska må bra och uppfylla dagens byggkrav och därigenom överleva längre.

Varför sa ni renovering med evakuering tidigare?
Det var i ett tidigt skede innan vi hade gjort nödvändiga undersökningar. Den tekniska undersökningen visade att husen var i ett skick som möjliggör en varsam renovering med kvarboende.

Hur har vi hyresgäster fått vara med och påverka?
Vi har genomfört en hyresgästenkät, haft fokusgrupper, informationsmöten, information på hemsidan och ett samarbete med en samrådsgrupp som ska vara länken mellan Signalisten och hyresgästerna.

Vad är relining?
Relining är ett alternativt sätt att renovera avloppsrör. Vid en relining rensas och förstärks rören invändigt med ett plastmaterial. Till skillnad från ett stambyte slipper man den långa processen med rivning av väggar, golv och inredning. En relining går alltså snabbare än ett stambyte och du kan bo kvar i din lägenhet under tiden.

Hur länge håller det här alternativet innan det är dags igen för ombyggnad?
En relining av stammarna ger husen en livslängd på 20 år. 


Om hyran

Måste hyran höjas?
När det är normalt underhåll av fastigheten som exempelvis hissbyte krävs ingen hyreshöjning då det ingår i hyran. Men att renovera hela fastigheten är ett mycket kostsamt projekt och kan inte genomföras utan hyreshöjningar. Bruksvärdessytemet som tillämpas i Sverige innebär att högre standard också ger högre hyra.  

Hur sätts den nya hyran?
Hyresnivån förhandlas fram med Hyresgästföreningen.

Vad händer om ni inte kommer överens med HGF om nya hyror?
Om vi inte lyckas komma fram till en gemensam lösning är det vanliga förfarandet att ärendet går vidare till Hyresnämnden för att nya hyror ska fastställas.

Har ni inte lagt undan pengar till de här ommbyggnads- och ändrigsåtgärderna?
Som allmännyttigt bostadsbolag tillåter inte reglerna oss att fondera pengar för större ombyggnadsåtgärder. Därför behöver vi finansiera det med höjda hyror. 

Om valen

Vad är BAS och PLUS? Nedan i urval

Kök BAS - Nytt kakel, Ny spis med glaskeramikhäll och varmluftsugn, Bänkskåp höjs, Nya bänkskivor i laminat, Nya luckor, lådor och lådfronter, Skafferi görs om till högskåp, Ny belysning, Ny eldragning och fler eluttag

Kök PLUS - Diskmaskin, Mikrovågsugn, Ny spis med induktionshäll och varmluftsugn, Spiskåpa i rostfritt stål och LED-belysning, Fler modellval för köksluckor, Befintliga stommar målas invändigt, Arbetsbelysning under skåp, Kakel upp till tak ovanför spisen
 
Badrum BAS - Ny eldragning, Nya eluttag och brytare, Nya badrumsfönster

Badrum PLUS - Duschkabin, Elansluten handdukstork, Nytt badrums-/spegelskåp, Framdragning av vatten, avlopp och el för tvättmaskinsinstallation

Just nu betalar jag extra för min säkerhetsdörr. Vad händer med den kostnaden efter ombyggnaden?
Den påverkas inte.

 

Om skillnaden mellan sedvanligt underhåll och ombyggnads- och ändringsåtgärder

Vad är sedvanligt underhåll?

Det är drift- och underhållsåtgärder som görs i tidsintervaller i underhållssyfte.

Vad är ombyggnads- och ändringsåtgärder?
Det är standardhöjande åtgärder som görs i fastigheten eller lägenheten och höjer bruksvärdet. Det leder till en hyreshöjning. Exempel på sådana åtgärder är nyinstallation av el i lägenheten, TROAX i källarförråd eller APTUS lås- och bokningssystem i entréer och tvättstugor.

Om hyresgäststyrt lägenhetsunderhåll, HLU

När kommer HLU igång?
Efter ombyggnaden finns åter möjlighet att beställa HLU. Det sker på vanligt sätt, det vill säga vi öppnar beställningsfunktionen på Mina Sidor i början av december varje år. En förutsättning för öppnandet av HLU är att ommbyggnaden är genomförd. Det kräver att en övervägande del av hyresgästerna godkänner ombyggnaden samt att Signalisten fattar beslut om byggstart. 
 

Om de allmänna utrymmena

Ingår fasadputs i projektet?
Nej, enbart akuta skador åtgärdas.

Vad händer med lokalhyresgästerna?
När det gäller förrådslokaler sägs dessa upp och måste flytta innan ombyggnaden. De med verksamhetslokaler evakueras under tiden och flyttar tillbaka när det är klart.