Värme och ventilation

2010-10-26

Här hittar du tips för hur du får värme och ventilation att fungera på ett bra sätt i din lägenhet.

Om du undrar något eller misstänker att det är något fel på värme- eller ventilationssystemet meddelar du oss genom att felanmäla på Mina sidor.

Möblera rätt

Täck inte för element med möbler, elementskydd eller tjocka gardiner eftersom det förhindrar att värmen kan spridas i rummet. Täck inte heller för termostaten eftersom då känner termostaten en högre temperatur än det är i rummet och varmvattnet i elementet stängs av för tidigt.

 Låt luften cirkulera

Täpp aldrig igen ventilationsdon eller ventiler. Det är viktigt att inte ha möbler och tjocka gardiner framför elementen. Det kan stoppa luften och värmen från att cirkulera i din lägenhet. 

Gör rent filter och ventiler en gång i månaden

I badrummet dammsuger du försiktigt frånluftsventilen. Ventiltallrikens läge får inte ändras. I köket gör du rent filtret i spiskåpan. Använd diskmaskin eller diska för hand. Torka rent bakom filtret. Tänk på att du absolut inte får installera en ny köksfläkt i ditt kök, då stör du luftcirkulationen.

Gör ”papperstestet”

Det är lätt att kontrollera att luft verkligen sugs ut genom frånluftsventilen. Ta en bit toalettpapper och håll mot ventilen. Pappret ska då sugas fast mot ventiltallriken. Om pappret inte sitter kvar, är ventilen förmodligen igensatt av smuts.

Vädra snabbt

Vädra snabbt istället för att ha fönster på glänt en längre tid. Öppna inte köksfönstret när du lagar mat. Öppna istället fönster i ett rum intill så att luften kan passera in genom köket och ta matoset med sig ut genom köksventilen.

 

Kalla element

Elementen kan tillfälligt vara kalla även på vintern. Termostaten känner av när det är tillräckligt varmt i din lägenhet, då stängs termostaten av. Den sätts på igen när temperaturen sjunker. Det är också normalt att elementet är varmare upptill och svalare nedtill, det har att göra med hur värmen cirkulerar i elementet. 

Om du har kallt hemma, gör så här: 

1. Mät inomhustemperaturen med en bra termometer som du ställer mitt i rummet till exempel på ett bord.

2. Se till att luften kan cirkulera i din lägenhet. Stäng inte in elementen bakom möbler och gardiner och håll ventiler öppna. Förtäckta och igenproppade ventiler kan göra att det blir kallare både i din och dina grannars lägenhet.

 

Om du har dålig luft  hemma, gör så här:

1. Se till att luften kan cirkulera i din lägenhet. Stäng inte in elementen bakom möbler och gardiner och håll ventiler öppna. 

2. Rengör alla ventiler och se till att de hålls öppna.