Vi använder kakor (cookies) för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska och för att få anonym mätstatistik. Du kan läsa mer om vår användning av kakor på Om kakor

Fira en brandsäker jul!

Publicerad 30 november 2021

Ljus_webnyhet.png

1 december är brandvarnarens dag då vi uppmärksammar brandvarnarens livsviktiga uppgift. Att den inträffar nu är ingen tillfällighet. I juletider tänder vi som mest ljus och tillbringar mest tid i köket vilket ökar brandrisken i hemmen.

Att byta batteri på brandvarnaren är något du kan och ska göra själv när det behövs. Nya brandvarnare har dock 10-årsbatterier som inte behöver bytas ut, när de är slut byter du hela brandvarnaren till en ny. I våra nyrenoverade lägenheter har vi installerat batterilösa elektroniska brandvarnare. Men om din brandvarnare piper utan anledning, innebär det att du har en äldre modell som varnar att batteriet snart är slut och att det är dags att byta batteri.

Se till att sköta om din brandvarnare genom att dammsuga den någon gång varje år så att inte damm blockerar sensorerna. Besök gärna Lägenhetsskolan för att se hur du testar din brandvarnare.

Lägenhetsskolan

Så här får du en mer brandsäker jul

Storstockholms brandförsvar berättade förra julen om hur du med små insatser kan fira en säkrare jul. Vi delar med oss av dem igen.

  • Tänk igenom riskerna för vad du har hemma som kan börja brinna. Till exempel var du placerar värmeljus och dekorationer i brännbart material. Har ljusstaken trasiga elljus eller glappande sladdar kan det också vara farligt. Några tips är att byta vanliga lampor mot led som inte blir lika varma som glödlampor. Skapa också en rutin för när du har levande ljus tända och kom ihåg att vattna granen regelbundet, för en torr gran brinner bra.
  • Hemmet ska såklart ha fungerande brandvarnare som hörs från alla sovrum. Annan utrustning som är viktig att ha är pulversläckare och en brandfilt. I tider med levande ljus är det dessutom bra att ha en kanna vatten i närheten.
  • Prata gärna inom familjen hur ni gör vid en brand och bestäm er för var ni ska samlas om en brand bryter ut hemma. En uppsamlingsplats utanför huset gör det lättare att upptäcka om någon saknas och det blidas mindre oro om alla vet var ni ska samlas.
  • Det gemensamma ansvaret är viktigt när man bor i lägenhet och tillsammans med dina grannar kan du underlätta för brandkåren om en brand bryter ut. Låt inte saker stå i trapphuset för det är både är ett hinder för dig vid utrymning och för brandkåren som ska ta sig in i huset för att släcka.
Frågor och svar