Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska och för att få anonym mätstatistik. Du kan läsa mer om vår användning av cookies på Om kakor.

Frågor & svar om värmen i våra lägenheter

Publicerad 9 augusti 2018

Över hela Sverige har årets sommarvärme varit extrem vilket har medfört utmaningar på olika sätt. Juli 2018 var den varmaste julimånad på 260 år! 

Signalisten är fullt medvetna om de utmaningar dessa temperaturer leder till och som vi i dagsläget har i majoriteten av våra fastigheter. Utmaningar vi har gemensamt med i stort alla fastighetsägare runt om i landet.

Nedan följer några frågor och svar om värmen i våra lägenheter.

 1. Varför är det så varmt inne i lägenheten?
  Våra fastigheter är byggda för att klara av kyla och behålla värma, de är inte anpassade för dessa extrema temperaturer som vi nu upplever. Och trots att temperaturen periodvis sjunker så är de flesta fastigheter uppvärmda och har ackumulerat värmen sedan tidigare. Det här betyder att våra fastigheter är så uppvärmda att det tar mer än en vecka för dem att börja svalna och då går det sakta neråt.
 2. Hur varmt får det vara inne i en lägenhet?
  I Folkhälsomyndighetens allmänna råd om temperatur ligger riktvärdet normalt på 26 grader (celsius) under sommaren. Under kortare värmetoppar ligger riktvärdet på 28 grader.
 3. Men det har varit varmare än så inne i lägenheten. Vad gör ni åt det?
  Under rådande extremväder med utomhustemperaturer på 30-32 grader har vi inte möjlighet hålla dessa riktvärden hur gärna vi än skulle önska det. Vår främsta insats nu är att säkerställa att ventilationen är i funktion.
 4. Har ni inga verktyg att använda för att få ner temperaturen i lägenheten?
  Vi har inte möjlighet att leverera kyla till lägenheten eftersom vi inte erbjuder lägenheter med kylaggregat. Hyresgästen får själv installera egen AC eller fläkt. Detta att likställa med vintertid då vi levererar 20 grader. Skulle hyresgästen tycka att det är för kallt så får man själv installera ett extra värmeelement.
 5. Kommer ni att ge en hyresreducering eller ersättning på annat sätt?
  Nej. Ersättning utgår om vi har orsakat höjda temperaturer i lägenheten genom att exempelvis utföra en så kallad värmebehandling för skadedjur eller om ventilationen går sönder.

Övrigt
Under hösten kommer Signalisten att utreda och analysera om det finns skillnader mellan våra fastigheters inomhustemperaturer (väderstreck, fönster, ventilationstyp, persienner m m.). Av informationen kan vi förhoppningsvis dra några lärdomar för att vara om möjligt mer förberedda om en liknande situation uppstår i framtiden.

Frågor och svar