Hoppa till huvudinnehåll

Vi använder kakor (cookies) för att förbättra funktionaliteten på våra webbplatser, för att säkerställa att våra webbtjänster fungerar som de ska och för att få anonym mätstatistik. Du kan läsa mer om vår användning av kakor på webbsidan Om kakor

Hagalund först med skräpmätning

Publicerad 23 augusti 2021

Hagalund skräp_2000x680.jpg

I samarbete med Håll Sverige Rent kommer en utvärdering av skräpsituationen på gården utanför Hagalundsgatan 1-7 utföras i augusti och september. Målet är att skapa en handlingsplan mot att skräp slängs på marken.

Satsningen i utemiljön inleds fredag 27 augusti med en noggrann skräpplockning på gården. Det är för att ha ett rent utgångsläge inför de följande mätningarna. Skräpet som samlas in skickas på plockanalys till Håll Sverige Rent för att tyda vad som slängs mest på platsen. Därefter följer två skräpmätningar på gården den 29 augusti och 5 september. Efter analyser av resultatet kommer Håll Sverige Rent ge förslag på förbättringsåtgärder.

– Vi har som målsättning att kunskapen från mätningen i Hagalund ska kunna omsättas i praktiska och beteendeförändrande åtgärder under våren 2022, säger Camilla Ahlqvist, utemiljösamordnare på Signalisten.

Trivsel och hållbarhet

Att mätningen sker i Hagalund beror på att det finns ett dokumenterat problem med nedskräpning på innergården. Det förstärks nu av att råttor verkar ha förflyttat sig till gården, vilket gör oss mer angelägna om att få till en beteendeförändring.

– Vi har även märkt att många cigarettfimpar slängs på gården. Fimpar innehåller flera giftiga ämnen som förorenar marken och det är ohälsosamt för barnen att leka i det, säger Camilla.

Först i Sverige

Hagalund blir första bostadsgård där Håll Sverige Rent genomför den här typen av skräpmätningen på. Metoden är beprövad på andra allmänna platser som till exempel torg och centrum.

Kunskap som samlas in i Hagalund kommer till användning även i andra bostadsområden. Men det kan också bli aktuellt med fler skräpmätningar för att fånga upp de unika förutsättningar som finns på andra platser. Vi har som målsättning att påbörja åtgärderna våren 2022.

Frågor och svar