Hoppa till huvudinnehåll

Vi använder kakor (cookies) för att förbättra funktionaliteten på våra webbplatser, för att säkerställa att våra webbtjänster fungerar som de ska och för att få anonym mätstatistik. Du kan läsa mer om vår användning av kakor på webbsidan Om kakor

Här slänger du din julgran

Publicerad 7 januari 2022

Efter att jul och nyårsfirandet är över kan en lätt bli förvånad över hur stora mängder sopor som bildats hemma. Att återvinna julskräpet minskar avtrycket på miljön mycket när det kan bli till nya produkter eller omvandlas till fjärrvärme som värmer oss i vintern. Här delar vi med oss av hur du sorterar det vanligaste julskräpet.

Inslagspapper, kartonger, askar och lådor sorterar du som pappersförpackningar. Kom ihåg att vika ihop och platta till kartongerna så att det ryms mer i kärlen.

Frigolit sorteras som plast, men presentsnören, glitter julgranskulor, julkort och kuvert slänger du däremot med dina vanliga hushållssopor.

Solna stad samlar in julgranar

Är du less på att granen står och barrar så kan du den 15 och 16 januari lämna den till någon av Solna stads obemannade insamlingsplatser.

  • Arenastaden, korsningen Dalvägen/Vintervägen
  • Bergshamra, Björnstigen 137
  • Centrum, Solnaplan
  • Huvudsta, korsningen Armégatan/Krysshammarvägen
  • Järvastaden, Järva skjutbaneväg 54-56
  • Ulriksdal, vid busshållsplats Agnesberg, snett emot Bagartorpsringen 20

Det är inte tillåtet att slänga din julgran i eller utanför din miljöstuga. Det ingår inte i sophämtarnas arbetsuppgifter att hämta skräp som inte ligger i sorteringskärlen, det resulterar enbart i onödiga straffavgifter för oss.

En del skräp måste du ta med till återvinningscentral

Har du inte möjlighet att lämna din julgran på någon av insamlingsplatserna när Solna stad samlar in dem slänger du den som trädgårdsavfall på närmaste återvinningscentral eller kompostanläggning istället. Har du en plastgran som du vill bli av med slänger du den i metallcontainern på en återvinningscentral.

Karta och öppettider för återvinningscentraler nära dig finns på SÖRABs webbplats.

SÖRAB – återvinningscentraler och öppettider (sorab.se)

Ta isär värmeljusen

Värmeljus ska till återvinningscentralen och sorteras som metallskrot. Tänk på att ta loss vekeshållaren i stål från behållaren som är i gjord av aluminium. Du kan slänga de båda metallerna i samma kärl men det är viktigt att de inte sitter ihop för då fungerar inte den magnetiska sorteringen.

Julbelysning sorteras som elavfall

Har ditt skräp en sladd eller batteri så är det elavfall och det slänger du på en återvinningscentral eller miljöstation. Även ljuskällor som LED-lampor, lysrör, lågenergilampor och glödlampor räknas som elavfall.