Hoppa till huvudinnehåll

Vi använder kakor (cookies) för att förbättra funktionaliteten på våra webbplatser, för att säkerställa att våra webbtjänster fungerar som de ska och för att få anonym mätstatistik. Du kan läsa mer om vår användning av kakor på webbsidan Om kakor

Hösten utmanar värmesystem

Publicerad 15 september 2021

En kopp varm te bredvid en hög med filtar.

Värmen i din lägenhet sätts på automatiskt när det blir kallt, men på hösten skiftar utetemperaturen snabbt och det är svårt för värme- och ventilationssystemen att hänga med i växlingarna.

Inomhustemperaturen kan bli både för varm och för kall olika dagar under en övergångsperiod, men värmen blir jämnare i takt med att utomhustemperaturen slutar växla. Vi som bor i ett nordligt land med årstidsväxlingar får leva med de här effekterna både höst och vår.

Öppna upp för luften

I våra lägenheter sprids värmen från elementen med hjälp av luft från tilluftsventiler. Dessa ventiler kan beroende på hustyp antingen sitta vid fönstren som släpper in friskluft utifrån, eller i golv eller väggar och släppa in luft via ventilationssystemet. Det är viktigt att tilluftsventiler är öppna och rena så att luften kan föra med sig värmen från elementen. Har du ett hus med mekanisk tilluft filtreras och värms utomhusluften innan den når din lägenhet.

Det är lika viktigt att frånluftsventilerna hålls öppna och rena så att luften tillåts cirkulera genom din lägenhet. Står luften stilla sprids inte värmen från element eller ventilation.

Känns elementet kallt?

Värmen i elementen styrs av en termostat som anpassar sig efter lägenhetstemperaturen. Eftersom termostaten på elementen känner av när det är tillräckligt varmt i lägen­heten kan de tillfälligt stängas av och vara kalla. Element kan också upplevas kalla fastän de är påslagna, det beror på att kroppstemperaturen i vanliga fall alltid är högre än elementens temperatur.

Hur får du upp värmen?

Tycker du att det är kallt i din lägenhet kan det vara något som är felinställt i din lägenhet. Besök vår informationssida om värme och ventilation för tips på saker du kan testa för att själv se om något inte står rätt till.

Värme och ventilation

Tips för bättre värmespridning

  • Håll öppet runt elementen, täck inte för dem med möbler, långa och tjocka gardiner eller elementskydd som hindrar värmen att spridas i rummet
  • Låt inte fönster och balkongdörr stå på glänt länge, vädra istället genom att ha ett kort och effektivt korsdag
  • Håll tilluftsventiler och andra ventiler öppna, rena och fria från övertäckande föremål
  • Fördragna persienner eller nerdragen rullgardin under natten hindrar värme från att komma ut och minskar värmeförluster
  • Felanmäl trasiga tätningslister.

Besök Lägenhetsskolan här på webbplatsen och se avsnitt åtta om hur du enkelt gör rent din ventilation.

Lägenhetsskolan

Frågor och svar