Hoppa till huvudinnehåll

Vi använder kakor (cookies) för att förbättra funktionaliteten på våra webbplatser, för att säkerställa att våra webbtjänster fungerar som de ska och för att få anonym mätstatistik. Du kan läsa mer om vår användning av kakor på webbsidan Om kakor

Information om förturer hos Signalisten

Publicerad 17 augusti 2021

Utsikt över innergård och hyreshus.

Det har förekommit uppgifter i bland annat tidningen Hem och Hyra om ett stort antal förturer i Solna. För att undvika missförstånd vill vi på Signalisten klargöra att antalet förturer i Signalistens hyresbestånd ligger relativt sett lågt och inte har förändrats nämnvärt på många år. Under 2020 förmedlades 34 av våra lägenheter till Solna stad enligt stiftelsens bostadsanvisningsavtal med staden.

För att bidra till en rättvis bostadsförmedling på en ansträngd hyresmarknad är det viktigt att kösystemen upprätthålls. I vår förmedling förekommer även förturer för att skapa utrymme för renoveringsprojekt. Under 2020 beviljade Signalisten sammanlagt 22 hyresgäster förtur till lägenhetskontrakt. Av dessa berodde 21 fall på att hyresgästen bodde i ett område som står inför omfattande renoveringar. Ytterligare en hyresgäst fick förtur på grund av medicinska skäl.

Begränsad förtur

Signalisten beviljar endast förtur för våra befintliga hyresgäster som har tillsvidareavtal, och bor i något av de områden som står inför förnyelseprojekt. Enda medicinska skälet som vi beviljar förtur för är om hyresgästen har läkarintyg som visar på särskilt behov av hiss. Vi beviljar inga förturer i våra bostadsköer av andra anledningar.

Avtal med Solna stad

Under 2020 förmedlades 34 av våra lägenheter till Solna stad enligt ett bostadsanvisningsavtal som innebär att vi erbjuder lägenheter efter dess behov.

Vår förmedling

De flesta av våra lägenheter förmedlas via Bostadsförmedlingen i Stockholm, där personer med längst kötid blir erbjudna lägenheter först. Unga har sällan hunnit samla tillräckligt med köpoäng för att kunna flytta till eget boende i Solna. För att underlätta för dem förmedlar vi alla enrumslägenheter till Solnaungdomar.

För att se till Solnaseniorernas särskilda behov när de blir äldre kan de ställa sig i Signalistens seniorkö och söka senior- eller trygghetslägenheter från och med att de fyllt 60 år.

Vi har också en internkö för befintliga hyresgäster som bott hos oss i minst två år.

Är du intresserad av att veta mer om vår förmedling hittar du mer information här på vår webbplats.

Boendeformer och uthyrningsregler

Frågor och svar