Hoppa till huvudinnehåll

Vi använder kakor (cookies) för att förbättra funktionaliteten på våra webbplatser, för att säkerställa att våra webbtjänster fungerar som de ska och för att få anonym mätstatistik. Du kan läsa mer om vår användning av kakor på webbsidan Om kakor

Värme och ventilation

Värme

Värmen i din lägenhet sätts på automatiskt när det blir kallt ute. Ju kallare det är ute ju varmare blir vattnet som skickas till elementen. Eftersom termostaten på elementen känner av när det är tillräckligt varmt i lägen­heten kan de tillfälligt stängas av och vara kalla. Flera faktorer som kan påverka detta är exempelvis om solen ligger på och värmer. Värmen sätts på igen när temperaturen sjunker. Det är normalt att elementet är varmare upptill och svalare nedtill, det har att göra med hur värmen cirkulerar i elementet.

Håll värmen inne

Det är viktigt att behålla och ta tillvara värmen inomhus när det är kyligt. Vi vill därför ge dig några tips på vad du kan göra för att behålla värmen i din lägenhet på bästa sätt.

Möblera rätt

Håll öppet runt elementen. Om du täcker för dem med tjocka gardiner, möbler eller elementskydd så kan inte luften cirkulera fritt och värma upp rummet.

Vädra snabbt

Håll stängt för att behålla värmen inne. Ibland kan man behöva vädra och då räcker det med att ha fönstret på glänt en kortare stund. Köksfönstret ska hållas stängt när det lagas mat. Öppna istället fönster i ett rum intill så att luften kan passera in i köket och ta matoset med sig ut genom ventilen i köket.

Ventilation

Tilluftsventiler i ditt sovrum och vardagsrum släpper in frisk luft i lägenheten, medan frånluften i kök och/eller badrum suger ut den gamla luften.

I system med mekanisk tilluft och frånluft filtreras den friska luften innan den värms upp och når din lägenhet.

Låt luften cirkulera

För att värme och luft ska kunna cirkulera i din lägenhet är det viktigt att inte blockera ventiler och andra ventilationsdon genom att ställa möbler och tjocka gardiner framför.

Gör ”papperstestet”

Du kan själv kontrollera att luften verkligen sugs ut via frånluftsventilen genom att ta en bit toalettpapper och hålla mot ventilen. Om pappret sugs fast mot ventiltallriken så fungerar ventilen, om inte så är ventilen förmodligen igensatt av smuts och behöver dammsugas. Kvarstår problemet efter att ventilen rengjorts behöver du göra en felanmälan.

Gör rent filter och ventiler

Ta för vana att rengöra filter och ventiler en gång i månaden. I badrummet och köket dammsuger du från­luftsventilen försiktigt för att inte ändra ventiltallrikens läge.

I köket behöver du även göra rent filtret i spiskåpan. Den går att rengöra både för hand och i diskmaskin. Glöm inte att torka rent bakom filtret. Att montera in en egen köks­fläkt är inte tillåtet, eftersom det stör ventilationen i huset och kan till exempel leda till att grannen får in ditt matos i sin lägenhet.

Gör en felanmälan till oss

Tycker du fortfarande att det är för kallt? Eller att ventilationen är dålig trots att du följt tipsen? Då ska du göra en felanmälan till oss. För att göra det lättare för oss att bedöma vilken typ av åtgärd som ska vidtas behöver du göra följande:

  • Mät temperaturen i lägenheten under minst två dagar. Placera då en termometer mitt i rummet, till exempel på ett bord.
  • Säkerställ att luften cirkulerar som den ska och att alla ventiler är rengjorda och hålls öppna.

Felanmälan

En felanmälan kan göras via Mina sidor eller på 08-705 22 00.

Frågor och svar