Hoppa till huvudinnehåll

Frågor och svar om värmen i våra lägenheter

Publicerad 19 juli 2021

Över hela Sverige har årets sommarvärme varit extrem vilket har medfört utmaningar på olika sätt. Just nu kommer det samtal till vår kundservice med frågor och funderingar om de höga temperaturer man upplever att det är i lägenhten. Notera att vi inte kommer att hantera dessa som felanmälningar.

Signalisten är fullt medvetna om de utmaningar dessa temperaturer leder till och som vi i dagsläget har i flertalet av våra fastigheter. Utmaningar vi har gemensamt med i stort alla fastighetsägare runt om i landet.

Nedan följer några frågor och svar om värmen i våra lägenheter.

1. Varför är det så varmt inne i lägenheten?
Våra fastigheter är byggda för att klara av kyla och behålla värma, de är inte anpassade för dessa extrema temperaturer som vi nu upplever. Och trots att temperaturen periodvis sjunker så är de flesta fastigheter uppvärmda och samlat värmen sedan tidigare. Det här betyder att våra fastigheter är så uppvärmda att det tar mer än en vecka för dem att börja svalna och då går det sakta neråt.

2. Hur varmt får det vara inne i en lägenhet?
I Folkhälsomyndighetens allmänna råd om temperatur ligger riktvärdet normalt på 26 grader (celsius) under sommaren. Under kortare värmetoppar ligger riktvärdet på 28 grader.

3. Men det har varit varmare än så inne i lägenheten. Vad gör ni åt det?
Under rådande extremväder med utomhustemperaturer på cirka 30 grader har vi inte möjlighet hålla dessa riktvärden hur gärna vi än skulle önska det. Vår främsta insats nu är att säkerställa att ventilationen är i funktion.

4. Har ni inga verktyg att använda för att få ner temperaturen i lägenheten?
Vi har inte möjlighet att leverera kyla till lägenheten eftersom vi inte erbjuder lägenheter med kylaggregat. Hyresgästen får själv köpa en portabel AC eller fläkt. 

5. Kommer ni att ge en hyresreducering eller ersättning på annat sätt?
Nej. Ersättning utgår om vi har orsakat höjda temperaturer i lägenheten genom att exempelvis utföra en så kallad värmebehandling för skadedjur eller om ventilationen går sönder.

Nedan får du tips om vad du själv kan göra för en svalare lägenhet:

Det mest miljövänliga sättet att hålla svalt inomhus är att hindra solvärmen från att komma in. Så här kan du få svalare i lägenheten när det är varmt ute:

  • Håll balkongdörr och fönster stängda på dagen när det är varmare utomhus än inomhus, så släpper du inte in värmen. Öppna istället upp på kvällen för skapa korsdrag när det är svalt ute.
  • Dra för persienner, rullgardiner och gardiner för att stänga ute värmen från solljuset.
  • Stäng av tv, dator och stereo när de inte används eftersom de avger extra värme.