Hoppa till huvudinnehåll

Ängsblommor för biologisk mångfald

Publicerad 21 december 2023

Lilarosa blomma i närbild med små vattendroppar på bladen, bakom syns grönska och ett vitt hus med bågformat grönt tak och ljusfärgade flervåningshus skymtar i bakgrunden.

Snart är det jul men ända in i mitten av november blommade det i Bergshamra centrum. Vi låter ängsblommorna blomma för att gynna den biologiska mångfalden och bidra till en bättre stadsmiljö. Blommor är viktiga för våra pollinatörer och därför sparar vi vissa ytor från gräsklippning och sår ängsblommor.

Under året 2023 har vi minskat gräsklippningen i våra områden, både antal klippningar och till ytan där ängarna får ta vid. När gräset och blommorna får växa får vi fler humlor, bin, fjärilar och andra pollinatörer. Minskad klippning innebär även att personalen kan lägga tid på annan utemiljöskötsel såväl som att det ger mindre utsläpp och buller från maskinerna.

Odlingar och samvaro i våra utemiljöer

I Bergshamra var ängsblommor ett önskemål från hyresgästerna som förverkligades där i somras. Vid trygghetboendet Palsternackan i Huvudsta har vi odlat äng sedan 2019 när hyresgästerna flyttade in och i Bagartorp har vi haft ängsblommor till och från på försök.

Utöver våra ängsodlingar och planteringar i rabatter och krukor satsar vi mycket på möjlighet till samvaro i våra utemiljöer med bland annat grill, boule, plats för lek och utegym.

Biologisk mångfald

Biologisk mångfald är livets många olika former på jorden. Det kan förenklat beskrivas som ett mått på hur många olika levande organismer det finns och innefattar allt i naturen*. I stadsmiljö är ett levande ekosystem en källa till renare luft och luftfuktighet samt bidrar till bullerdämpning.

Foto: blombilderna är från Bergshamra centrum där bland annat blåklint och kornvallmo blommade in i november 2023.

Källa: Världsnaturfonden WWF