Hoppa till huvudinnehåll

Årets hyresförhandlingar avslutade

Publicerad 19 december 2019

Årets hyresförhandlingar mellan oss och Hyresgästföreningen i Solna är nu avslutade. För den årliga hyreshöjningen 2020 har vi kommit överens om en höjning om 1,95 procent. Vad gäller hyresnivåer efter ombyggnad har vi däremot inte lyckats nå en överenskommelse.

De årliga hyresförhandlingarna avslutades under december och resulterade i en höjning om 1,95 procent. Höjningen ska gälla från och med den 1 maj 2020. Vårt ingångsbud i årets förhandling var 3,5 procent hyreshöjning och Hyresgästföreningens bud var 1,5 procent.

Hyreshöjning för ombyggnation

Under hösten har även förhandlingar pågått mellan oss och Hyresgästföreningen gällande hyresnivåer efter ombyggnation i Bergshamra. Vi har har yrkat en ombyggnadshyra om 1640 kr/m² och år, normhyra, i nivå 2019. Hyresgästföreningens motbud har varit 1500 kr/ m². Vi har inte lyckats nå en överenskommelse. Eventuellt återupptas förhandlingarna närmare projektstart, i annat fall går ärendet vidare till hyresnämnden som avgör vad som är rätt bruksvärdeshyra.

Förhandling om hyresnivå sker enligt det så kallade bruksvärdessystemet som innebär att likvärdiga lägenheter ska ha lika hyra. De faktorer man tittar på är läge, lägenhetens storlek och planlösning, läge i huset samt fastighetens och lägenhetens standard jämfört med motsvarande lägenheter i främst Solna.