Hoppa till huvudinnehåll

Återvinn julens skräp

Publicerad 20 december 2023

Det kan bli en hel del skräp när julen är över. Allt från presentpapper och snören till julgranen som ska kastas. Här får du tips på hur du återvinner skräpet.

Korg med julgodis i förgrunden. I bakgrunden syns en julgran.

Papper, snören och askar

Kartonger, askar och presentpapper sorterar du som pappersförpackningar, men presentsnören, glitter, julgranskulor, julkort och kuvert slänger du med dina vanliga hushållssopor.

Återvinning av julgranar

Under helgen vecka 2, den 13–14 januari, kommer du kunna lämna in din gran till Solna stads insamlingsplatser. Du hittar insamlingsplatser på solna.se. När du lämnar in din gran till återvinning så flisas den sönder och blir till fjärrvärme.

Här hittar du insamlingsplatser (solna.se)

Om du behöver göra dig av med en plastgran så ska den slängas på närmaste återvinningscentral. Du kan även slänga vanliga granar på återvinningscentralerna.

Värmeljus och julgransbelysning

Värmeljus är speciella att återvinna då de innehåller delar med olika material. Vekeshållaren är i stål och behållaren i aluminium. Därför behöver du ta isär dom. Du kan slänga dom i samma kärl, men om de sitter ihop så fungerar inte den magnetiska sorteringen. Julgransbelysning sorterar du som elavfall.

Häll skinkspad i burk

Skinkspad och annat stekfett täpper igen avloppet om det hälls ut i disk­hon. Häll det i en burk eller liknande och släng det i van­liga soppåsen.

Läs mer om att återvinna julens skräp på Solna stads hemsida (solna.se)