Hoppa till huvudinnehåll

Högtflygande planer

Publicerad 1 april 2021

Varmluftsballong med Signalistens logotyp svävar högt över stadsbebyggelse

Signalisten satsar på hållbar verksamhet och investerar i en varmluftsballong som ersätter tre elbilar i den dagliga verksamheten. Det miljösmarta transportmedlet förväntas tas i bruk idag, 1 april.

Varmluftsballongen har hög lyftkraft och rymmer med god marginal tre bovärdar och alla sorters utrustning som de brukar ha med sig i sitt arbete. Miljösatsningen förstärks därmed ytterligare av att bovärdarna kommer kunna samåka, vilket sparar både bränsle och tid.

– Vi är glada att som första bostadsbolag i Sverige kunna ersätta traditionella transportmedel med ett flygande, klimatneutralt, alternativ. Om satsningen slår väl ut är det troligt att vi ersätter alla våra fordon mot två eller tre luftballonger under nästa år, säger kommunikationschef Åsa Hart.

SPÄNNANDE TESTRUNDA

I januari flög vi vår första och enda testrunda. Med start från Skytteholmsparken tog vi sikte på Östervägen i Råsunda. Dessvärre drog ballongen iväg i en annan riktning. Bovärden som befann sig ensam i korgen hälsar glatt från Finland där hon nu tvunget bosatt sig på grund av rådande reseförbud.

BRA EKONOMI

Förutom de miljömässiga fördelarna är varmluftsballongen även en bra ekonomisk investering. Komplett med korg kostar den visserligen fyra gånger mer än en ny elbil men livslängden förväntas vara minst tio gånger längre.

– Våra uträkningar visar att den kan hållas flygande i upp till hundra år med lite hjälp av silvertejp, kärlek och böner, säger Etta Aprilia, aviatorexpert på Signalisten.