Hoppa till huvudinnehåll

Lustgastuber – farligt för hälsan och farligt att slänga

Publicerad 28 november 2022

Trenden att inhalera lustgas har spridit sig, både bland ungdomar och vuxna. Det här är inte bara farligt för hälsan. Det har även blivit ett problem i flera bostadsområden att tuberna slängs i miljöstugor eller på marken. Tuberna klassas som farligt avfall och ska lämnas in till närmaste återvinningscentral.

Lämna in lustgastuber på återvinningscentralen

Eftersom tuberna är trycksatta behållare är det viktigt att de inte hamnar i kärl för grovsopor, förpackningar, hushållsavfall eller i markbehållarna. Lustgastuber kan explodera i avfallsförbränningen, därför hämtas inte våra sopor från miljöstugorna om det ligger tuber i våra kärl. Konsekvensen blir att vi får sortera om soporna och beställa ny hämtning, vilket orsakar både extra arbete och stora merkostnader.

Farligt att andas in lustgas

Många tror att lustgas är ofarligt, men tuberna innehåller ren lustgas och skiljer sig mot den som används inom sjukvården, som är uppblandad med syre. Att inhalera ren lustgas kan leda till syrebrist och medvetslöshet. Den är inte narkotikaklassad, men nu slår polis och läkare larm om den ökande användningen och de skador den ger.

Läs mer om farligt avfall på Solna.se

Läs mer om riskerna med lustgas på giftinformation.se

Kommentera eller dela i sociala medier:

Facebook

Instagram