Hoppa till huvudinnehåll

Muralkonst bidrar till trivsel och trygghet i Hagalund

Publicerad 9 oktober 2023

Elever på Kulturskolan i Solna har skapat muralkonst som är inspirerad av områdets miljöer och historia. Projektet är ett samarbete mellan Signalisten, Solna stad, Solna kulturskola, föreningen Ett levande Hagalund och Platssamverkan Hagalund för att bidra till ökad trivsel och trygghet i Hagalund.

Man och kvinna som står framför muralmålning.

Atilla Yavuz, vice ordförande i Signalistens styrelse med Eleonora Dell'Orto elev på Solna kulturskola framför muralkonsten som ska bidra till trivsel och trygghet i Hagalund.

Muralmålningen som är skapad av Solna kulturskolans elever, invigdes med dans, musik och bandklippning fredagen den 6 oktober. Initiativet kommer från föreningen Ett Levande Hagalund i samband med att Hagalund fyller 50 år. Elevernas konst lyser nu upp gångtunneln vid Hagalund torg.

– Vårt sociala engagemang på Signalisten handlar om att skapa en meningsfull och inkluderande plats för alla, oavsett ålder eller bakgrund. Muralkonsten i Hagalund är ett fint exempel på detta. Genom våra olika initiativ och projekt försöker vi bygga broar och öppna dörrar för möjligheter. Vi arbetar tillsammans med våra samarbetspartners och medborgarna för att skapa en samhällsanda som är öppen, varm och välkomnande, säger Atilla Yavuz, vice styrelseordförande på Signalisten.

Målningen har engagerat 25 ungdomar från Solna kulturskola i åldrarna 11-19 år som själva bestämt motiv, färgsättning och stil. Eleonora Dell'Orto är en av eleverna som har varit med och tagit fram målningarna.

– Vi fick den här uppgiften som huvudämne och som inspiration tog vår bildlärare Olle Halvars med oss på en promenad i Hagalund. Tillsammans bestämde vi oss för att måla Hagalund från förr och idag och det tog en hel termin för oss att få det färdigt. Jag blir själv alltid glad att se konst i utemiljöer, så jag är väldigt stolt över att ha varit med att skapa denna konst, berättar Eleonora.

Projektet är ett samarbete för ökad trivsel och trygghet i Hagalund mellan Signalisten, Solna stad, Solna kulturskola, föreningen Ett levande Hagalund och Platssamverkan Hagalund för att bidra till ökad trivsel och trygghet i Hagalund.