Hoppa till huvudinnehåll

Vi använder kakor (cookies) för att förbättra funktionaliteten på våra webbplatser, för att säkerställa att våra webbtjänster fungerar som de ska och för att få anonym mätstatistik. Du kan läsa mer om vår användning av kakor på webbsidan Om kakor

Paus för bruksvärdering av beståndet

Publicerad 1 juli 2020

Signalisten pausar tillfälligt den pågående bruksvärderingen av beståndet. För Råsunda kommer arbetet att slutföras som planerat, däremot skjuts bruksvärdering i Frösunda, Ritorp och det övriga beståndet på framtiden. 

– Det är viktigt för Signalisten att följa bruksvärdessystemet, både för att klara stiftelsens långsiktiga ekonomi men också för att bidra till en rättvis och logisk hyressättning. Däremot ser vi att det aktuella läget, tillsammans med missvisande rykten om stora hyreshöjningar skapat mycket oro för en del av våra hyresgäster. Därför väljer vi att pausa och skjuta bruksvärderingsarbetet på framtiden, Magnus Nilsson (M), styrelseordförande på Signalisten.

Resultatet av de besiktningar som gjordes 2019 där Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och Signalisten medverkade, visade att Signalisten har cirka 10 procent lägre hyresnivåer utslaget över hela beståndet jämfört med lägenheter med motsvarande standard och läge i Solna. Nivåerna varierar mellan olika områden och även lägenheter utifrån aktuell standard.

– I dessa tider behöver vi prioritera, och det som är mest akut för Signalisten just nu är att hantera våra renoveringsbehov som berör halva beståndet. Vi har redan nu ökande vattenskador på flera håll, renoveringarna kan inte vänta, säger Magnus Nilsson.

Bruksvärderingsärendet för Råsunda skickades in till Hyresnämnden i slutet av juni. Det försa förberedande sammanträdet ska hållas i Hyresnämnden efter semestrarna. Syftet då är att parterna, det vill säga Hyresgästföreningen och Signalisten som representeras av Fastighetsägarna, ska komma överens om bruksvärdesnivå samt hur de nya hyrorna ska implementeras. Om parterna inte kommer överens kommer Hyresnämnden att avgöra frågan. 

Signalisten meddelar berörda hyresgäster resultatet när det blir aktuellt. 

Text uppdaterad 2020-07-08

Frågor och svar