Vi använder kakor (cookies) för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska och för att få anonym mätstatistik. Du kan läsa mer om vår användning av kakor på Om kakor

Rökförbudet utökas

Publicerad 24 juni 2019

Den 1 juli blir det förbjudet att röka på vissa allmänna platser utomhus. Du som bor i Signalistens bestånd berörs främst av rökförbudet på våra lekplatser men kan också påverkas på andra platser. Rökförbudet inkluderar så gott som all sorts rökning: tobak, örter, e-cigaretter med mera.

Vi monterar informationsskyltar i lekparker och gemensamma entréer där det blir rökförbud. Lokalhyresgäster med egna ingångar till verksamheter som har rökfria lokaler ansvarar själva för information och skyltning.

Lokalhyresgäster

Vissa verksamheter omfattas alltid av rökförbudet. Enligt de nya reglerna blir det även förbjudet att röka vid entréer till rökfria lokaler som allmänheten har tillträde till. Det kan exempelvis vara entréer till restauranger och butiker med ingång från gatan.

Har din lokal gemensam entré med en annan lokalhyresgäst så anses entrén vara allmän och omfattas därmed av rökförbudet. Har din lokal en egen entré så anses den inte vara allmänt tillgänglig och omfattas inte av rökförbudet.

Ansvaret för att rökförbudet efterlevs ligger på ägaren eller den som bedriver verksamhet i lokalen. Det gäller oavsett om en äger eller disponerar över området utanför entrén. Signalisten ansvarar för att informera och skylta om rökförbudet i de gemensamma entréerna i vårt bestånd.

Ansvaret för att rökförbudet efterlevs ligger gemensamt på Signalisten och dig som är lokalhyresgäst hos oss. Om personal ser någon som röker på en plats där rökning inte är tillåten ska hen enligt lagstiftaren ”ingripa med information och tillsägelser”. Om någon trots tillsägelse ändå röker där får personen avlägsnas. Enbart väktare eller polis får dock avlägsna personer fysiskt.

Ytterligare information om den utökade tobakslagen som rör din verksamhet kan finnas på din branschorganisations webbsida. 

Enligt de nya reglerna blir det förbjudet att röka vid entréer till rökfria lokaler som allmänheten har tillträde till:

  • lokaler för barnomsorg, förskolor, fritidshem och skolverksamhet samt fritidsgårdar
  • alla lokaler för sjuk- och hälsovård och inrättningar för service eller vård
  • alla lokaler och utrymmen som tillhör kollektivtrafiken
  • lokaler som är för gemensamt bruk inom alla typer av bostäder
  • inhägnade idrottsplatser, badplatser och lekplatser dit allmänheten har tillträde
  • restauranger och andra typer av serveringar, inklusive uteserveringar
  • utanför alla entréer som allmänheten har tillträde till, där det råder rökförbud inomhus.

Frågor och svar