Hoppa till huvudinnehåll

Skräpmätning bidrar till att göra gårdar rena

Publicerad 20 maj 2022

Papperskorgar i Hagalund

Papperskorgarna har folierats med teckningar och citat av barnen på Dibber Hagalunds förskola

Snygga och skräpfria gårdar ökar trivseln i Signalistens bostadsområden. Den 19 maj möttes ett hundratal personer på en gård i Hagalund för att mingla, diskutera skräp i vår omgivning och fika tillsammans. Eventet var ett samarbete mellan Signalisten, Håll Sverige Rent och Dibber Hagalunds förskola och ingår i ett större pilotprojekt.

Pilotprojektet ska med hjälp av nudging göra det lättare för människor att hålla det rent och fint i sina bostadsområden. Nudging innebär att förändra människors beteende med små, vänliga knuffar. Bort med pekpinnar och fram med positiv påverkanskraft. Projektet startade i augusti förra året. Då gjorde Håll Sverige Rent en första skräpmätning för att se hur mycket som slängs på gården.

- När vi analyserade skräpet såg vi att en stor del bestod av fimpar och solrosfröskal, säger Linnea Bergman, verksamhetsutvecklare för Håll Sverige Rent. Därför har vi valt att sätta upp extra papperskorgar och två fimpomater i området.

Barnens medverkan viktigt inslag

På gården ligger även Dibber Hagalunds förskola. Barnen har fått vara med och rita teckningar som Håll Sverige Rent sedan har folierat papperskorgarna med. De har även fått skapa konstverk av skräp och ritat fina teckningar på temat ”skräpa inte ner”. På locket på varje papperskorg finns ett citat från något av barnen, där de med egna ord beskriver varför man inte ska skräpa ner.

- Med det här projektet har vi har sett ett utökat engagemang hos barnen gällande sin närmiljö och de informerar glatt sina nära, både kompisar och föräldrar om hur viktigt det är. Vi är jätteglada att både Håll Sverige Rent och vår hyresvärd Signalisten hjälper oss att arbeta mot vårt mål att få världens viktigaste värden att växa, säger Sara Bark, rektor på Dibber Hagalunds förskola.

Uppföljning i juni

I juni kommer Håll Sverige Rent att göra en ny mätning och analysera skräpet på gården.

- Då ser vi om eventet, de nya papperskorgarna och fimpomaterna gett resultat. Blir det ett bra utfall så kan vi ta fram ett koncept som kan spridas bland bostadsområden över hela Sverige, avslutar Linnea Bergman, verksamhetsutvecklare på Håll Sverige Rent.

Följande åtgärder presenterades vid eventet i Hagalund 19 maj:

  • Foliering av åtta papperskorgar med motiv som barnen på förskolan Dibber Hagalunds förskola tagit fram. På papperskorgarna finns även citat från barnen om varför man inte ska slänga skräp.
  • Fimpomater med tillhörande dekaler som genom nudging visar rökare var de ska fimpa.
  • Affischer som visar att organiskt skräp drar till sig råttor och därför ska slängas i papperskorgen.

Se fler bilder eller lämna en kommentar på vår Facebook-sida