Hoppa till huvudinnehåll

Sortera rätt när julen är slut

Publicerad 28 december 2022

Julgranar, skinkspad och värmeljus. Det blir en hel del skräp när julen är över. I Signalistens områden har vi haft en positiv utveckling under året. Allt fler visar allt större engagemang för att ta hand om miljön och göra rätt. Så här gör du för att sortera det vanligaste julskräpet.

Presentpapper, kartonger och askar sorterar du som pappersförpackningar, men presentsnören, glitter, julgranskulor, julkort och kuvert slänger du däremot med dina vanliga hushållssopor.

Julgranar blir fjärrvärme

Den 14-15 januari kan du lämna in din gran till någon av Solna Stads obemannade insamlingsplatser. Granarna flisas sedan sönder och blir till fjärrvärme. Du hittar insamlingarna på följande platser:

  • Arenastaden, Korsningen Dalvägen/Vintervägen
  • Bergshamra, Björnstigen 137
  • Solna Centrum, Solnaplan
  • Huvudsta, Korsningen Armégatan/Krysshammarvägen 36
  • Järvastaden, Järva skjutbaneväg 54-56
  • Ulriksdal, Vid busshållsplats Agnesberg, snett emot Bagartorpsringen 20
  • Nya Ulriksdal, Paradgatan 31

Om du behöver göra dig av med en plastgran så ska den slängas på närmaste återvinningscentral. Du kan även slänga vanliga granar på återvinningscentralerna.

Ta isär värmeljus

Värmeljus är speciella att återvinna och då de innehåller delar med olika material. Vekeshållaren är i stål och behållaren i aluminium. Därför behöver du ta isär dom. Du kan slänga dom i samma kärl, men om de sitter ihop så fungerar inte den magnetiska sorteringen.

Julbelysning och skinkspad

Julbelysning ska sorteras som elavfall. Skinkspad och annat stekfett täpper igen avloppet om det hälls ut i disk­hon. Häll det i en burk eller liknande och släng det i van­liga soppåsen.

Läs mer om att återvinna julskräp på Solna Stads hemsida (solna.se)