Hoppa till huvudinnehåll

Trygghetsåtgärder i Hagalund

Publicerad 5 december 2023

Hagalund i Solna listas på Polisens senaste lista över utsatta områden. Signalisten arbetar aktivt sedan flera år med att skapa ökad trygghet och trivsel i bostadsområdet, både genom egna trygghetsskapande åtgärder och i nära samarbete med andra lokala aktörer.

Ett av Signalistens höghus i Hagalund. taget från gården sent på kvällen, med många lampor tända och lite snö på marken.

Signalisten arbetar aktivt med trygghetsskapande åtgärder i Hagalund.

I samarbete med lokala aktörer arbetar Signalisten med långsiktiga insatser som ska bidra till ökad trygghet i Signalistens bostadsområde i Hagalund. I Platssamverkan Hagalund medverkar Signalisten i ett samarbete mellan Solna stad, Polisen, fastighetsägare i Hagalund och föreningslivet. Under året arrangerades trygghetsvandring i Hagalund där Signalisten medverkar och åtgärdar förslag som bidrar till att öka tryggheten i området.

Signalisten verkar tillsammans med andra aktörer för att stödja ungdomars aktiviteter och engagemang i bostadsområden. Under året, när Hagalund firade 50 år, har ett flertal satsningar gjorts på ungdomar:

  • I juni fick ungdomarna i Hagalund en ny mötesplats när en ny basketplan invigdes. Basketplanen är en del i arbetet att utveckla Hagalund och ett samarbete mellan Signalisten, Solna stad, Stockholms basketförbund och AIK basket.
  • Elever på Kulturskolan i Solna har skapat muralkonst i Hagalund som är inspirerad av områdets miljöer och historia. Projektet är ett samarbete mellan Signalisten, Solna stad, Solna kulturskola, föreningen Ett levande Hagalund och Platssamverkan Hagalund för att bidra till ökad trivsel och trygghet i området.
  • Under två veckor i juni arrangerade Platssamverkan Hagalund där Signalisten samverkade tillsammans med flera parter aktiviteter för barn, ungdomar och äldre.

För att öka säkerheten och skapa en tryggare boendemiljö i Hagalund har Signalisten under året genomfört ett flertal trygghetsskapande åtgärder:

  • Mobiltäckningen i flera av Signalistens områden har förbättrats för att öka säkerheten och skapa en tryggare miljö. Under december fick Hagalund tillsammans med flera andra områden bättre täckning i bland annat garage och källargångar.
  • Alla dörrar i källargångar, till garage och tvättstugor har bytts ut till dörrar med glasruta.
  • Entréer och källargångar har målats för att upplevas ljusare fräschare. All belysning är utbytt så ljuset numera tänds direkt.
  • Passagen mellan husen har fått ny belysning och är ommålad samt att den har dekorerats med tavlor med gamla bilder från Hagalund för en trevligare miljö.
  • Aktiva kameror är uppsatta i både det övre och undre garaget.
  • Alla undertaksplattor i källargångar har bytts ut så de sitter fast.
  • Signalisten anlitar boväktare som ronderar i bostadsområdet under kvällar och vid behov.

Läs mer om Solna stads satsningar för att öka tryggheten i Hagalund:

Hagalund listas som utsatt område - Solna stad