Hoppa till huvudinnehåll

Tycker du det är kallt i lägenheten?

Publicerad 17 september 2020

Med stora och snabba temperaturväxlingar under hösten är det svårt för systemen i våra hus att reglera värmen. Tillsammans med högre luftfuktighet kan det göra att du under hösten upplever din lägenhet som kall. Det finns flera saker som du själv kan göra för ett bättre inomhusklimat. 

Hösten är på ingång och med det även kallare temperaturer. Värmesystemet i huset påverkas av temperaturen utomhus men om det är snabba växlingar mellan varmt och kallt hinner systemet inte anpassa sig. Det kan medföra att du upplever att värmen i din lägenhet inte fungerar som den ska.

För att inomhusklimatet ska vara behagligt är det viktigt att både värme- och ventilationssystemet är i balans. Vi strävar efter en måltemperaturen om 21 grader inne i lägenheterna, och är den uppnådd kan elementet tillfälligt slås av. Om du upplever att din lägenhet känns kall under flera dagar kan du felanmäla det till oss så försöker vi hitta anledningen och vid behov åtgärda det. Det finns också några enkla saker som du kan göra för att förbättra inomhusklimatet: 

  • Möblera rätt – ställ varken möbler eller ha långa och tjocka gardiner framför elementen. Dessa stänger in värmen och hindrar den att spridas i rummet, och kan även ge termostaten i elementet signaler om att rummet är varmare än vad det faktiskt är.
  • Vädra effektivt – ha inte fönstren på glänt utan vädra hellre under några minuter med flera fönstren öppna och korsdrag.
  • Öppna ventiler – se till att spaltventilerna och andra ventiler är öppna samt rengjorda så att ventilationen fungerar som den ska.
  • Fördragna gardiner om natten – genom att dra för gardiner eller persienner om natten när det är kallt ute behålls värmen i bostaden.
  • Felanmäl trasiga tätningslister.

Folder om värme och ventilation i din lägenhet

Lär dig mer om ventilation och inomhusklimat i vår lägenhetsskola:

Lägenhetsskolan: Ventilation i lägenhet (avsnitt 8)