Hoppa till huvudinnehåll

Vi använder kakor (cookies) för att förbättra funktionaliteten på våra webbplatser, för att säkerställa att våra webbtjänster fungerar som de ska och för att få anonym mätstatistik. Du kan läsa mer om vår användning av kakor på webbsidan Om kakor

Överlåtelse

Du som hyresgäst kan överlåta din lägenhet till make, maka, sambo eller närstående när du själv inte längre har behov av lägenheten och ska flytta. I hyreslagens paragrafer 33 och 34 finns reglerna som gäller vid överlåtelse. Alla ärenden prövas enskilt, vi ger inga generella tillstånd.

Överlåtelse till make, maka eller sambo

En förutsättning för överlåtelse är att du och din make, maka eller sambo har bott tillsammans i bostaden och haft gemensamt hushåll under de senaste tre åren.

Överlåtelse till närstående

En förutsättning för överlåtelse är att du och den du vill överlåta lägenheten till är närstående till varandra, att ni varaktigt har bott tillsammans under de senaste tre åren och nyttjat hela bostaden tillsammans. Din närstående ska också uppfylla våra inkomstkrav för godkännande.

Inkomstkrav

Överlåtelse till dödsbo

Överlåtelse av lägenhet efter dödsfall kan ske under samma förutsättningar som vid överlåtelse till make, maka, sambo eller närstående. Det är dödsboet som ansöker om överlåtelsen.

Otillåtna överlåtelser

En inneboende eller andrahandshyresgäst kan inte överta ett hyreskontrakt. Ett hyreskontrakt kan inte heller testamenteras till någon.

Ansökan om överlåtelse

För att ansöka om överlåtelse fyller du i vår blankett. Till din ansökan ska du bifoga olika intyg, vilka det är framgår av ansökningsblanketten.

Blanketter

Kontakta oss

Har du frågor om överlåtelse av lägenhet eller hur du gör en ansökan är du välkommen att kontakta våra hyresadministratörer på avdelningen Marknad bostäder för ytterligare information.

Kontaktlista och telefontider

Frågor och svar