Hoppa till huvudinnehåll
kvinna i rödaktig blus spolar en silverfärgad kökskran, endast hennes hand och del av blusen syns i bild.

Spara vatten tillsammans

Vi använder i snitt 140 liter vatten per person och dag i Sverige, ungefär så mycket som ryms i ett badkar. Vi tar det lätt för givet men vattnet är vårt viktigaste livsmedel och en naturresurs som vi ska använda klokt. Klimatförändringar som ett varmare klimat, förändrat nederbördsmönster, ökad avdunstning och ökad efterfrågan på vatten påverkar tillgången till vatten.

Vattnet som kommer ur solnabornas kranar produceras av Norrvatten. Att rena och producera dricksvatten är en kostsam och energikrävande process och om var och en gör små förändringar, kan vi tillsammans spara stora mängder vatten.

Tips på hur du använder vatten på smartaste sätt

Här tipsar vi om flera olika situationer där du kan spara vatten i badrummet, köket och i tvättstugan.

Anmäl droppande kranar

Genom att åtgärda en droppande kran, kan vi spara upp till 50 liter vatten per dag. Anmäl gärna droppande kranar och rinnande toaletter till oss så att vi kan laga onödiga läckor.

Gör en serviceanmälan (Mina sidor signalisten.se)

Visste du att...

  • Vattnets väg till solnabornas kranar går från Mälaren via Norrvatten som renar vattnet. Sedan ser Solna vatten AB till att vattnet når din kran. Det avloppsvatten som skapas forslas bort och renas av Käppalaverket som till sist släpper ut det i Östersjön. Hela processen är både kostsam och energikrävande.
  • Norrvatten producerar vatten till 14 kommuner i norra Storstockholm. Det finns gott om vatten i Mälaren, men vattenverket kan bara rena och producera en viss mängd dricksvatten. Under torra och varma perioder kan vattenverket nå sin maxkapacitet.