Hoppa till huvudinnehåll

Nytt samarbete mot oskälig hyra

Publicerad 28 februari 2023

Det är inte ovanligt att hyresgäster som bor i andra hand eller är inneboende betalar för hög hyra. Som andrahandshyresgäst eller inneboende har du laglig rätt att få tillbaka din överhyra.

Signalisten samarbetar med företaget Orimlig Hyra dit du kan vända dig för att få hjälp med återbetalning av överhyran. På orimlighyra.se kan du läsa mer och ansöka om att få tillbaka dina pengar. Du får pengarna på ditt konto inom 48 timmar och ansökningen tar cirka 10 minuter. Har du flyttat från lägenheten måste ansökningen ske senast tre månader efter avflytt.

Regler gällande andrahandsuthyrning och inneboende

Andrahandsuthyrning

En förstahandshyresgäst som med hyresvärdens tillstånd hyr ut sin lägenhet i andra hand kan inte ta ut en hyra som är högre än den som hyresgästen själv betalar. Hyrs lägenheten ut möblerat kan ett tillägg påföras, maximalt 15 procent samt den faktiska kostnaden för exempelvis el och bredband.

Den som har hyrt ut en hyreslägenhet i andra hand olovligt kan förlora hyreskontraktet med omedelbar verkan, om inte hyresgästen visar giltig ursäkt.

Det är brottsligt att olovligt hyra ut en lägenhet i andra hand till en hyra som är oskälig.

Inneboende

Vid upplåtelse av en del av lägenheten till inneboende får endast en proportionerlig andel av förstahandshyran tas ut. Om en för hög hyra tas ut kan hyresgästen förlora sitt kontrakt med omedelbar verkan, om inte hyresgästen kan visa giltig ursäkt.


Läs mer på www.orimlighyra.se

Läs mer om Signalistens regler för inneboende och andrahandsuthyrning