Hoppa till huvudinnehåll

Vi använder kakor (cookies) för att förbättra funktionaliteten på våra webbplatser, för att säkerställa att våra webbtjänster fungerar som de ska och för att få anonym mätstatistik. Du kan läsa mer om vår användning av kakor på webbsidan Om kakor

Flygbild över Bagartorps höghus

Bagartorp höghus

Förstudie

Utredningar utförs och rapporter tas fram.

Samråd

Ett förslag presenteras för hyresgäster. En samrådsgrupp bildas som tycker till om förslaget.

Godkännande

OK – Renoveringsplanering kan starta.

Nej – Ärende till Hyresnämnd för beslut.

Ombyggnad

Renoveringen startar. Evakuering eller kvarboende.

Färdigställt

Renoveringen avslutad och eventuellt evakuerade hyresgäster kan flytta tillbaka.

StadsdelBagartorp
AdressBagartorpsringen 58, 62, 70, 78, 80
Lägenheter362
Byggår1958–1960

Vad händer nu?

Hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och Signalisten är klara. Parterna har enats om nivåer av renovering och hyror för dessa.

  • Nivå 1 – total renovering inklusive nytt kök och parkett i alla rum samt helmålning av hela lägenheten, det vill säga väggar, tak och snickerier. Hyresnivå 1 580 kr/kvm/år i 2022 års hyresnivå.
  • Nivå 2 – nytt kök. Endast reparationsmålning, det vill säga där åverkan görs (ingen helmålning av lägenheten). Hyresnivå 1 495 kr/kvm/år i 2022 års i hyresnivå.
  • Nivå 3 – befintligt kök. Endast reparationsmålning, det vill säga där åverkan görs (ingen helmålning av lägenheten). Hyresnivå är 1 330 kr/kvm/år i 2022 års hyresnivå.

Utöver renovering av kök kommer en total renovering av badrum med nya tätskikt att genomföras. Alla lägenheter kommer också få bland annat nya fönster, ventilation och eluppgradering.

De hyresgäster som återflyttar efter en genomförd renovering får rabatt de tre första åren med 15 % första året, 10 % andra året och 5 % tredje året.

Godkänna renoveringen

Till dig som har ett tillsvidarekontrakt skickar vi ut ett brev med godkännandehandlingar enligt 18 d § hyreslagen där du tar ställning till att godkänna renoveringsåtgärderna eller inte. Detaljerad beskrivning av alla renoveringsåtgärder som kommer att genomföras i lägenheterna samt de olika nivåerna för köksrenovering och allmänna utrymmen bifogas. Ombyggnads- och ändringsarbeten enligt 18 d § hyreslagen och ritningarna återspeglar det samrådsgruppen och Signalisten kommit överens om. Om vi inte når fram till ett godkännande beslutar hyresnämnden om renoveringen.

Renovering av Bagartorps höghus

Husen på Bagartorpsringen ritades av Ernst Grönwall och stod klara för inflytt 1960–64. Eftersom husen inte renoverats i sin helhet sedan de byggdes finns idag stora renoveringsbehov.

När vi undersökt renoveringsbehoven i Bagartorps höghus visar de tekniska rapporterna på akuta renoveringsbehov i grundfunktioner som vatten, avlopp, ventilation och el. Ni som bor här har också i en genomförd hyresgästundersökning visat vilka problem ni upplever i dem. Det har vi självklart tagit med oss i planeringen.

Husen behöver också anpassas till dagens standard för att stå kvar i många år till. Målet med renoveringen är att ni som bor här ska trivas och känna er trygga.

Vad händer före, under och efter renoveringen?

Vi vill ge dig en bättre bild på hur det här projektet påverkar dig som bor i ett av husen som ska renoveras. Hur kan du påverka, vilka val kan du göra och när händer allt? Här försöker vi lista renoveringsprocessen som den kommer påverka dig.

Kontakt

Maria Andersson
Hyresgästsamordnare
08-705 22 00